Grillo

Grillo

Vineyards: Young vineyard  480 mt s.l.m.
Land: medium texture and average limestone
Pruning system: guyot
Grape: Grillo 100% manual harvest
Production: 2 kg per plant
Harvest: second decade of August
Winemaking: Destemming, Cryomacerazione 12 hours, Soft pressing, Fermentation with indigenous yeasts in stainless steel tanks for 10 days at controlled temperature, aging sur lies 6 months before bottling.

Organic wine

Colour: Straw yellow color with reflections tending to golden.

Smell: It opens with a fine and clean fragrance expressing a good complexity typical of the variety in which citrus notes emerge, acacia honey and typical
floral scents, in the background emerge spicy aromas of white pepper and currant.

Taste: On the palate the fruity part maintains maturity and sweetness well supported by good flavor and acidity.
At the end of the tasting there are hydrocarbon notes destined to increase in intensity with the aging of the wine.

Grillo

Grillo

Vigneto: Vigna Giovane 480 mt s.l.m.
Terreno: medio impasto calcareo
Sistema allevamento: guyot
Uve: Grillo 100% raccolte a mano
Produzione: 2 kg per pianta
Epoca vendemmia: seconda decade di agosto
Vinificazione: Diraspapigiatura, Criomacerazione 12 ore, Pressatura soffice, Fermentazione con lieviti indigeni in vasche inox per 10 giorni a temperatura controllata,  affinamento sur lies 6 mesi prima dell’imbottigliamento.

Vino Biologico

Vista: Dal colore giallo paglierino con riflessi tendenti al dorato.

Olfatto: Si apre con profumo fine e netto esprimendosi in una buona complessità tipica della varietà in cui emergono note agrumate, miele d’acacia e tipici
sentori floreali, in sottofondo emergono aromi speziati di pepe bianco e ribes.

Gusto: Al palato la parte fruttata mantiene maturità e dolcezza ben sostenuta dalla buona sapidità e acidità.
Alla fine della degustazione spiccano note idrocarburiche destinate ad aumentare d’intensità con l’invecchiamento del vino.